Uw vragen:
Hoe oud kan mijn bouvier worden ?
De bouvier heeft een levensverwachting van gemiddeld 10 tot 12 jaar. Maar de moderne geneeskunde zorgt er de laatste jaren voor dat de bouvier gelukkig steeds ouder kan worden. De verwachting is dat net als bij de mens deze levensverwachting de komende jaren zal veranderen naar gemiddeld 14 jaar.
Waaraan kan ik zien dat mijn bouvier ouder begint te worden ?
Het ouder worden van de bouvier is een langzaam proces en net als bij ons gaat dit heel geleidelijk. De vacht begint vaak lichter te worden en rondom de kop krijgen de bouviers vaak grijze (witte) haren , dit is ook duidelijk te zien op de foto. Ook de lichaamsactiviteit wordt minder en de bouvier zal meer gaan rusten ipv het vele spelen en springen wat een pup en jonge bouvier vaak doet. Het gebit gaat tekenen van slijtage vertonen , omdat de bouvier zijn leven lang zijn tanden en kiezen heeft gebruikt. De bouvier die normaal gesproken snel zijn bak met brokken opeet gaat er opeens langer overdoen. Doordat ook de lichaamsactiviteit afneemt worden oudere bouviers vaak ook dikker omdat we vaak nog steeds dezelfde hoeveelheid voedsel geven. Als we dit niet doen en de bouvier wordt toch dikker dan kan dit ook te maken hebben met andere ouderdomskwalen. Ook het gehoor en het gezichtsvermogen van de oudere bouvier kunnen minder goed gaan functioneren. Overigens valt de achteruitgang van het gehoor vaak zeer laat op , doordat veel eigenaars denken dat dit te maken heeft met het eigenwijzer worden van de bouvier. En dit geld toch ook zeker voor het gezichtsvermogen ! Onze bouvier kent door de jaren heen zijn omgeving door en door en kan zelfs blind heel goed bepalen waar hij loopt.
De tanden en kiezen van mijn oude bouvier zijn zeer slecht , wat nu ?
Dit kunnen we in principe deels voorkomen doordat onze bouvier in zijn leven zacht voer heeft gehad ( blikvoer o.i.d.) en daardoor de tanden en kiezen weinig gewerkt hebben. Het beste is en blijven brokken omdat zo het gebit moet werken en er een zekere reiniging plaats vind van het gebit. Door het "zachte" voedsel ontstaat n.l tandsteen welke net als bij ons mensen het gebit aantast. Wilt u toch geen brokken geven dan is het zeker aan te bevelen om de hond op zijn tijd een kauwbot te geven om de reiniging op gang te brengen. Mocht het nu te laat zijn hiervoor dan kan de dierenarts de tanden en kiezen bekijken en zo nodig van tandsteen ontdoen. Helaas is het dan al vaak te laat en zal de dierenarts besluiten de "rotte" tanden en kiezen te verwijderen , om zo andere ziektes en ontstekingen tegen te gaan. In dat geval moeten u de bouvier alsnog op "zacht" voer zetten.
Gaan er veel bouviers dood aan kanker ?
Bij honden in het algemeen komen er relatief veel tumoren voor op de huid , deze aanwezigheid versterkt zich naarmate onze bouvier ouder wordt. Het merendeel van deze tumoren is gelukkig goedaardig , maar helaas ook kwaadaardige komen veelvuldig voor. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste kwaadaardige tumoren voorkomen tussen het zevende en tiende levensjaar van de bouvier. Het is dan ook raadzaam elke verdachte knobbel of bobbel onder de aandacht te brengen van de dierenarts. Omdat de meeste tumoren voorkomen op de huid kunnen we deze vaak al in een vroeg stadium waarnemen en/of voelen. Bij de teef komt het nogal eens voor dat rondom de melkklieren , deze mammatumoren (zoals ze genoemd worden) zijn vaak goedaardig , maar kunnen kwaadaardig worden. Net als bij de mens geld ook voor de hond dat vroegtijdige ontdekking een grotere kans op genezing heeft.
Gaan er veel bouviers dood aan een hartverlamming ?
Nee , hartverlammingen komen zelden voor , wel komen hartproblemen voor. Vaak betreft het dan problemen met de kleppenstructuur van het hart. Een afwijking die we inderdaad heel vaak tegenkomen bij onze oudere bouvier. De vier kamers van het hart worden gescheiden door kleppen en een storing aan de linkerzijde komt het meeste voor.
1) Holle ader 2) Rechterboezem 3) Rechterkamer 4) Longslagader 5) Linkerkamer 6) Linkerboezem 7) Aorta |
 |
Onder linkerzijde verstaan we de afwijking aan de klep tussen de linkerboezem en de linker hartkamer. De Klep aan deze kant staat nl onder de meeste druk , omdat vanuit de linkerkamer de grote lichaamsslagader (aorta) wordt bedient. Een slechte werking van deze klep kan een aangeboren hartafwijking zijn , maar ook uit ouderdom ontstaan. Een slechte werking en/of achteruit gaan hiervan kunnen we merken aan de bouvier aan kortademigheid bij weinig of geen inspanning en / of het blauw kleuren van de tong en lippen. De dierenarts kan de diagnose vaststellen door het hartritme vast te stellen en bij twijfel eventueel een elektrocardiografie te laten maken. Bij storing van het hartritme kunnen er diverse geneesmiddelen worden toegepast. Vervanging van kleppen zoals dat bij de mens kan wordt bij de hond bijna niet toegepast en zeker bij de oudere hond al helemaal niet.
Onze bouvier plast plotseling in huis , komt dat door de ouderdom ?
Het plotseling onzindelijk worden van de bouvier op leeftijd kan diverse oorzaken hebben , maar vaak zijn nierproblemen de oorzaak. Als uw bouvier meer drinkt dan zal ook de blaas sneller vol zijn , en dan moet de bouvier dus ook vaker uit gelaten worden. Dit meer drinken " kan " veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een andere voeding , zoals bijvoorbeeld Seniorenvoeding of zoals we al schreven een nierprobleem. Als we de bouvier regelmatig uitlaten wordt vaak de bouvier eerst 's nachts onzindelijk. We moeten echter niet meteen in paniek raken , want het hoeft in principe ook niet heel ernstig te zijn. Indien het plassen aanhoud dan kunt u uw hond door de dierenarts laten onderzoeken. Neem in dat geval wat ochtend urine mee zodat de dierenarts de urine vast kan onderzoeken. Misschien overbodig om hier te schrijven , maar het weghalen van het water is natuurlijk uit den boze. Als er iets aan de gezondheid mocht mankeren en hij/zij kan niet drinken, dan verergert dat de situatie.
|